MARY - Inferno Magazine 5/2002 - haastattelu

Teksti: Antti Huttunen, kesä-heinäkuu 2002

Hiljalleen eri puolille Suomea pienimuotoista kulttimainetta kasvattanut Mary on työstänyt taasen ihmisten ulottuville tiukkaa huorarockiaan. Musiikillisesti bändi on kasvanut tasaisen varmasti ja livenä homma on toiminut aina. Nyt jos koskaan on hyvä aika tutustua Maryyn. Saanko esitellä? J., AR, Jakku & Leiviskä.

Maryn lokerointi on melkeinpä mahdoton tehtävä, mutta yritetään kuitenkin. Allekirjoittaneen ensimmäinen kohtaaminen jätti mieleen kuvan metallisesta hc-bändistä. Muutamaa vuotta myöhempi rupattelu vokalisti J.:n kanssa vahvisti kuvaustani. Asennemetallikategoriasta herrat sanoutuvat tiukasti irti ja jatkavat:

- Loppujen lopuksi kaikilla Maryn jäsenillä on hevijuuret, joista kaikki tavalla tai toisella ammentavat. Nyky-Marylle käsite rock lienee lähimpänä, mutta mitä vittua sillä edes tarkalleen tarkoitetaan. HC- ja punk-asenteet ovat lähellä sydäntä, mutta musiikillisesti nuo haarat ovat aika etäällä.

- Marysta läytyy metallia, rokkia, progea, hardcorea ja mitä vielä. Täytynee kehittää oma nimi genrelle, vaikkapa teräsgenitaalirunttaus. Keksikää itse.

Musiikillinen määrittely lienee jo omiaan herättämään syvemmän kiinnostuksen Maryn musiikkia kohtaan. Kertoman mukaan herra Leiviskän tekemiset puhuvat puolestaan. Niissä sukelletaan päänupin syvyyksiin.

- Sitä on hankala lähteä selittelemään. Totta kai oma elämäntilanne yms. vaikuttaa prosessiin. Ihmiset, ihmisyys, NAISET, näkemykset, kokemukset, ahdistus, vitutus, siinäpä on mistä ammentaa.

Musiikillisen kehyksen sisällälle syntyminen on aina yhtä mielenkiintoinen prosessi, kertoo Herra Leiviskä.

- Kipinä voi lähteä käsittämättämistä ja ennalta-arvaamattomista paikoista, kuten ulkomaailman äänistä tai yhdestä tunteenpurkauksesta. Ennemmin tai myähemmin päässä oleva idea muuttaa muotoaan musiikilliseksi olennoksi, josta kasvaa biisiaihio. Seuraava vaihe on viedä systeemi treenikämpälle, jolloin katsotaan koko yhtyeen kanssa sovitukset ja muokkaukset. Sitten treenataan niin vitusti. Koko prosessiin kuluu aikaa noin 20-30 tuntia. Lopputulos muovautuu vielä tulevien treenikertojen aikana kohdalleen.

Maryn pornoa ja verta tihkuvissa lyriikoissa on myös syvempi, vittuilevan verbaalinen ulottuvuus. Mary vakuuttaa sen olevan enemmän sisäsyntyistä kuin tarkoitushakuista.

J.: - Enpä tuota sen enempää ajattele ainakaan lyriikoita kirjoittaessani, mutta jos joku ottaa ne henkilökohtaisuuksina sen parempi minulle. Tulee kuitenkin muistaa että kyllä tässä itsellekin irvistellään ihan samalla mitalla kuin muillekin.

AR: - Mitä rokki loppujen lopuksi on? Kapinaa ja asioiden julkituomista perinteisestä mentaliteetista poikkeavalla tavalla eikä mitään illastamista toimitusjohtajien kanssa.

Herra Leiviskä: - Maryn verbaalinen anti on vittuilua ihmisten konservatiivisuudelle; vittuilua sille, että ihmiset ottavat itsensä liian vakavasti ja vittuilua itsellemme.

Musiikilliseen nyrjähdykseen täytyy hakea myös hieman ympäristätekijäitä, eli tässä tapauksessa valottaa hieman levyhyllyn sisältää.

AR: - Esimerkkeinä Motörhead, Backyard Babies, Pink Floyd, The Who, Rolling Stones. Sitten vanhaa heavyrockia, bluesia ja erikoisuutena tietysti Dannya.

Herra Leiviskä: - Mainittakoot Carcass, Aavikko, Tori Amos, Slayer, Entombed, Portishead ja John Coltrane. Yhteinen nimittäjä levyhyllyyn päätyneissä tuotoksissa on se, että ne herättävät ajatuksia, tunteita, vittuuntumista ja orgasmeja omassa päässäni.

J.: - Paljon erilaista musiikkia laidasta laitaan. Ei kukaan voi väittää etteikä asiat jotka kolisee vaikuttaisi tavalla tai toisella tekemisiin. Vaikutteita on niin helvetin paljon mikä on sekoittanut pakkaa sopivasti.

Herra Leiviskä: - Vaikuttajia ovat kaikki. Hyvä musiikintekijä ammentaa hengentuotteisiinsa inspiraatiota kaikkialta eikä tyydy kuppaamaan tylsänhaaleasti yhtä lähdettä.

Oulussa Maryllä on pitemmän aikaa ollut jonkinasteinen kulttisuosio. Väki kansoittaa keikat. Levyjä on mennyt ympäri maan ja saatekirjeistä päätellen ihmiset levittävät kiitettävästi sanomaa, mistä bändi on suuresti kiitollinen.

Musiikin ollessa sitä mitä Marylla, on levytyssopimuksen saamisessa taatusti ongelmia. Maryn asenne on tässä suhteessa harvinaisen kohdallaan. Perseitä ei myydä sieluista puhumattakaan. Nykyisellään bändeistä on ylitarjontaa poislukien Maryn kaltaiset, mikä lienee suuri osasyy siihen, ettei Marylla vielä ole diiliä.

J.: - Tuo diili nyt helpottaisi sitä saatavuutta ihan vitusti ja muutenkin helpottaisi orkesterin omaa elämää. Ei levydiili ole se itsetarkoitus, omasta halusta ja sydämestä tätä tehdään ja ollaan vitun ylpeitä omista tekemisistä, sanoi joku levypamppu mitä vaan. Ei kompromisseja, sitä dollarinkuvat silmissä suollettua paskaa läytyy jo tästäkin maasta aivan liikaa.

Kannumies Räätäri poistui Maryn riveistä kesällä 2001 keskittyäkseen muihin touhuihin. Uusi kannuttaja Jakku siirtyi kivuttomasti ruotuun sen jälkeen. Muutoin Maryn kokoonpano on ollut melko stabiili joten herrat ilmeisesti tulevat toimeen toistensa kanssa, vai?

J.: - Vitut tulla, mistäs moisia päättelit?

Herra Leiviskä: - Tietynlainen keskinäinen kunnioitus ja antikunnioitus on syntynyt vuosien aikana. Toisten kiveksille ei tallota ilman syytä eli turha egoilu ja pentumainen selän takan paskanpuhuminen ei kuulu tähän remmiin. Sitten jos tarvitsee vittuilla, vittuillaan ja kyseenalaistetaan toisemme.

AR: - Bändihän vaatii tietynlaisen stabiilin kokoonpanon kehittyäkseen. Jos äijiä laitetaan liukuhihnalta sisään ja ulos, tuloksena on läjä paskaa joka ei kiinnosta ketään.

Maryn ydinkolmikko (siis haastateltavat) ovat muusikkoina ja ihmisinä kasvaneet sekä kehittyneet toistensa seurassa, kieroon totta kai. Kieroon voidaan sanoa kasvaneen myäs musiikin. Herrojen oman luonnehdinnan mukaan poikamaisesta haparoinnista on siirrytty miehiseen mäiskeeseen häpeämättä juuria ja aikaisempia tekemisiä.

J.: - Sydänverioksennukseen on nyttemmin seonnut suuri määrä alkoholia.

Maryllä on myäs perinteikkäät kotisivut epäilemättä maailman kovimmassa URL-osoitteessa www.perkele.com. Sivujen kävijähaarukka pyärii 5000-1000 kuukausittaisen vieraan paikkeilla. Palautetta sivuista ja domainnimestä on saapunut satunnaisesti perseeseennussimis- ja tappouhkauksista lähtien.

Lähitulevaisuudessa Marylta on tulossa Petturit-biisin video.
- Pitäkää silmät auki ja heittäkää housut ikkunasta ulos. Lisäksi luvassa on keikkoja, uusia äänitteitä ja miehekästä runttausta. Eroon ette meistä pääse.

Seuraavan kerran Maryyn voi tutustua livenä Jörisrockissa Suonenjoella, 26.07.2002., kello 22.00. Siihen saakka Herra Leiviskän sanoin:
- Let's fucking die and let's die fucking, babes.


« Takaisin Media-osastolle