MARY VERSUS MARY

Oulu-lehti 02.11.2003

Teksti ja kuva: Ilkka Mikkonen

Oululainen Mary ei päästä kriitikoita helpolla. Bändi soittaa raskaanpuoleista punkkivivahteista musiikkia, olematta silti perinteistä punkkia. Eikä se oikeastaan selkeää metallimusiikkiakaan ole. Siis ei perinteistä heviä.

Mary itse kiteyttää musiikkinsa yhteen sanaan: rock.

Joka tapauksessa yli kymmenen vuotta pystyssä ollut oululaisorkesteri on suoltanut ulos uuden singlen. Eikä bändi ole taaskaan tehnyt sitä perinteistä ennalta odotettua ratkaisua. Levy on julkaistu ainoastaan seiskatuumaisena vinyylinä, jota on myynnissä 333 numeroitua kappaletta.
- Vinyyli on täysin oma maailmansa. Se tuo musiikkiin muhkeutta ja räkäisyyttä. Idea oli muutenkin tehdä levy mahdollisimman halvalla ja yksinkertaisesti. Sinkulla on neljä biisiä, joista kaksi ovat englanninkielisiä, kertoo rumpali Jakku. Maryn kitararäimeen hoitaa Herra Leiviskä ja laulupuolen J. Bassosta läytyy monessa musiikillisessa liemessä uitettu AR.

Takana oululainen pienlevy-yhtiö

Uusin Mary vs. Mary on bändin kuudes hengentuote. Taustavoimista läytyy Heinäpään indie-levy-yhtiöylpeys KTOK Records. KTOK Recordsia pyärittää oululainen kulttuuripersoona Kimmo "Sukeltaja" Korkala. Vinyyli on painettu Tshekeissä ja sitä saatiinkin odottaa. Nauhoitus toimitettiin lokakuussa 2002, mutta julkkareita vietettiin vasta heinäkuun Qstockissa.
- Aloimme jo itsekin usean kuukauden odottelun jälkeen ihmetellä levyn prässäyksen kestoa. Yksi puhelinsoitto sitten paljasti, että kyseisessä lafkassa asiaamme hoitanut henkilä oli saanut potkut useita kuukausia sitten. Siellä ne levyt kuulemma olivat pälyttyneet nurkassa pidemmän aikaa, valaisee AR.

Miehet kertovat levytyssession olleen muutenkin hivenen toisenlainen kuin mitä esimerkiksi television Popstars-ohjelmassa saimme nähdä. Levy nauhoitettiin kolmessa päivässä loskaisessa lokakuussa. Kempeleestä läytyi vanha meijeri, jonne oli rakennettu paikallisen bändin treenikämppä. Sinne orkesteri kasasi kotikutoisen studionsa.
- Nythän levyllä oli jopa tuottaja, Karppisen Aki, jonka jelppaus oli todella tärkeää. Olosuhteet studiolla olivat aika maanläheiset, ei siellä mitään vessaa eikä juoksevaa vettä ollut. Ehkä se kuuluu sitten musiikissakin, Jakku naureskelee.

Marya on vuosikaudet kiitelty juuri siitä suomenkielisestä raivosta jota he suoltavat. Miksi ihmeessä nyt sitten englanniksi?
- Siinäpähän nyt sitten on sitä mitä on pelättykin. Meitä ollaan nimenomaan kehuttu ja taputeltu olalle, että älkää vain vaihtako kieltä. Nyt Mary tekee englanninkielistä musiikkia valloittaakseen maailman. Ja lausunta ja kaikki on sitten todella loistavaa. Repikää siitä, ironisoi AR.

Aiempiin orkesterin tuotantoihin verrattuna uusi Mary vs. Mary kuulostaa tutulta ja turvalliselta kamalta. Soitto mättää tuttuun täsmäpunkkityyliinsä, mutta sanoissa on oudolla tavalla läydettävissä jotain hivenen vierasta. Ei kai vain progepunkkarit laula ihmissuhteista, kenties jopa parisuhteesta?
- Onhan tässä muututtu. Ikääkin on tullut jokaiselle ja tunnustettakoon, että se kuuluu musiikissa. Biisien sisältään en sen kummemmin voi puuttua. Aihealue kuuluu J:lle. Kuulkoon jokainen biisit kuin itse haluaa.
- Sen verran voin valottaa, että kyllä tässä edelleen vihaisia monelle taholle ollaan. Kai me jonkinasteisia ikuisia murrosikäisiä ollaan, turinoi AR.

Uutta painollisesti pienimääräistä levyä on turha odottaa cd-formaatissa. Bändin rumpali kehottaakin sitä harmittelevien fanien hankkimaan kotiinsa vinyylisoittimen.
- Seiskatuumainen on kiitollisuuden osoitus tosifaneille. Määrällisesti painos on pieni jo senkin takia, että alkaa tässä olemaan opintolainatkin kohta vähissä, vaikka levy-yhtiö osallistuikin osittain kustannuksiin, heittää AR hivenen kyynisesti.

Maryn ehdoton vahvuus on livetilanteet, joissa yhdistyvät tekninen osaaminen, kokemus ja tunteiden palo, jota ei voi selittää - se täytyy kokea.
- Keikoille lähdemme aina mielellämme. Nykyään niistäkin jo toki ottaisi mielellään vähän liksaakin. emme enää tunne tarvetta lähteä ilmaiseksi lavalle tehdäksemme orkesteria tunnetuksi, se kuuluu siihen alkuaikojen juttuun, yli kymmenen vuotta Maryssa soittanut AR toteaa.

Pientä sanallista maistiaista uudelta levyltä antakoon J.

minä vaadin / minä leikin nyt sitä / mitä leikit aina / puhu! / ja sinä tiedät kaiken / tiedät kaikesta kaiken / tiedän kaikesta kaiken / kun kerran tiedät kaiken / mikset puhu?

[mary]
Maryn maailmassa rockissa ei ole sääntöjä - on vain palava tunne, joka kuohuu ja vie. Uudella seiskatuumaisella orkesteri jatkaa konstailemattomalla linjallaan.


« Takaisin Media-osastolle